Skaffa ett hemmagym

Det är många som drömmer om att ha ett eget gym hemma. En av de största fördelarna är tidsaspekten. Träning behöver inte ta en halvtimme eller en timme, plus den tid det tar att åka till och från gymmet. Ibland har du bara 10 eller 15 minuter över. Det är alldeles för kort tid för att hinna till gymmet, men det är perfekt för några set knäböj eller en sprint på löpbandet hemma.

Att vara aktiv och vilja träna utesluter inte att vara bekväm. Det är inte så kul att gå ut i spöregn eller snöstorm för att ta sig till gymmet, och det är inte konstigt att vem som helst väljer att stanna hemma ibland istället. Bekvämligheten med att träna hemma kan göra det enklare att träna så ofta du vill. Dessutom är det ingen kö till maskinerna, du slipper prata med någon och du behöver inte oroa dig för att någon tittar.

Kostnad och användning

Det inte helt ovanligt att träningsredskap som inhandlas står oanvända. Det går ofta att hitta begagnade men så gott som oanvända träningsmaskiner på köp- och säljsajter. Men det beror inte på att det inte går att träna hemma, utan snarare att någon som vill börja träna sedan ångrar sig. De flesta som redan tränar regelbundet kan ha väldigt stor nytta av att ha ett hemmagym.

Det är en extra kostnad att köpa några olika träningsredskap, men sedan slipper du betala en dyr medlemsavgift på gymmet. Är ni dessutom två i familjen som tränar kan ni spara mellan 500-1200 kronor i månaden genom att ha gymmet hemma. Dessutom går det som sagt ofta att hitta begagnade redskap i toppskick. Det kan alltså verkligen löna sig att låna pengar till den initiala kostnaden.

Utrustning till gymmet

Var du har ditt hemmagym och vad du har i det är nyckeln till hur ofta du kommer att träna. Ju mer naturligt ljus du kan ha där du tränar, desto bättre. Du ska ha det på en plats i hemmet du trivs i. Det ska kännas enkelt att gå in i ditt gym och träna lite, när som helst.

Utrymme, budget och vilka träningsmål du har kommer att forma vilken utrustning du behöver, men den mest avgörande faktorn glöms ofta bort. Du måste prioritera utrustning för den typ av träning du gillar. Annars är det lätt hänt att löpband och crosstrainer används som klädhängare istället för träningsredskap.

Du kanske bara använder en bänk, en skivstång och viktplattor när du är på gymmet? Då är det sådana saker du ska investera i även till ditt hemmagym. Om du gillar konditionsträning ska du välja en sådan maskin som passar dig. Det mest optimala är en kombination av både konditions- och styrketräning, men den allra bästa träningen är den som faktiskt blir av. Oavsett vad det är.

Det största misstaget människor gör när de kan träna hemma är de glömmer att schemalägga och planera sin träning. Du måste veta vad du vill uppnå. Sätt upp ett långsiktigt mål som du delar upp i flera mindre mål. Du måste kontinuerligt utmana dig själv. Så fort det blir monotont och tråkigt är det lätt att tappa intresset om du inte har ett schema och en plan.

Ett hemmagym kan alltså vara en alldeles utmärkt investering om du utgår ifrån vad du gillar att göra, och om du fortsätter att planera din träning.