Fördelar med vegansk och vegetarisk mat

Är kött så farligt?

För att ge en snabb fingervisning om hur pass allvarligt köttätandet är för klimatet, kan det vara värt att tänka på att kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som alla flyg, båtar, bilar och bussar tillsammans. Kor och får släpper ut väldigt mycket metangas, vilket är en mycket värre växthusgas än koldioxid. Utöver det tillkommer alla utsläpp som beror på framställningen av foder och av deras avföring.

Därför är det ganska korta svaret att det är ganska svårt att ta i för mycket när man beskriver skadeverkningarna av att äta mycket kött.

Onödiga utsläpp

Många människor tror att de faktiskt behöver ha i sig kött för att kunna må bra. Det är inte sant. Vad man behöver ha i sig är protein, men det kan man få genom många olika källor. Kött är inte ens den bästa av dem, och dessutom ökar det risken för vissa sorters cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, tarmproblem och mycket annat.

Annat protein

Nötter, linser, kikärter och bönor är fyra utmärkta proteinkällor som kan ersätta kött som bas i de flesta måltider. Livsmedelsverket presenterar ofta ny information om hur man kan äta hälsosammare, så deras pressmeddelanden är ofta intressant läsning för den som bryr sig om klimatet och vill äta bra mat. Man kan också läsa om miljöpåverkan vegansk mat på kostgajden.

Nackdelar med andra proteinkällor

Tyvärr finns det ju nackdelar också med andra proteinkällor. Inte minst gäller det sojabönor. De växer ofta på mark som beretts genom att man har skövlat regnskog, och dessutom används en hel del bekämpningsmedel och andra kemikalier under produktionen. 

Detta är ändå inget speciellt bra argument mot vegansk och vegetariansk mat, som man annars hade kunnat tro. Faktum är att mycket av sojabönorna är bovar i dramat kring kött. Den största mängden går nämligen inte till att ätas av oss människor, men till djurfoder. Skulle vi människor ha ätit sojabönorna direkt, hade det aldrig behövt bli något problem alls.

Viktigast för den som vill ändra matvanor

Kanske är det svårt att verkligen veta vad som är viktigast när det gäller att äta klimatsmart. I huvudsak är det bara en enda sak att tänka på. Man ska äta grönt och ekologiskt. Kanske reagerar du då, och tänker att närodlat borde nämnas i samma veva. Visst är det att föredra om man äter sådant som är i säsong, men jag kan lova att vintern blir förfärligt tråkig då. Den som går över till en grönare kost behöver inte skämmas för att äta mat från andra länder allt som oftast. Eftersom leveranserna är så stora, blir mängden utsläpp mycket begränsad om man räknar utsläpp i förhållande till vikt. Noga räknat är nog faktiskt din resa till affären ett större problem.