Är det farligt att få parfym i ögat?

Man kan undra hur det är möjligt, men så står man själv där och stirrar på sprayöppningen för att försöka förstå hur den ska öppnas då en stark ström plötsligt släpps ut rakt in i ögat. Ännu värre är att finna ettgråtande barn som testat parfym i ögat och som skriker av smärta.

Men är det farligt att få parfym i ögat? Svaret är ja, det är farligt eftersom att parfym ofta innehåller alkohol och ibland andra kraftfulla ämnen. Det är inte lika farligt som frätande rengöringsmedel men får man parfymen i ögat så ska man genast skölja med vatten och även uppsöka sjukvård.

Vad ska man göra?
Om du just nu står med ett svidande öga för att du av misstag sprayat parfym i detså ska duförst och främst skölja med vatten, och det under några minuters tid. Det här gör du genom att öppna kranen och hålla ögat under vattenströmmen. Om båda ögonen har fått parfym i sig så alternerar du från öga till öga under några minuters tid. Efter detta så blinkar du för att låta vattnet med parfymen komma ur ögonen för att repetera sköljning. När detta är klart så är det bra att blunda och vila ögonen under en stund. Slut ögonlocken under 30 minuters tid och vila. Om det efter detta fortfarande svider och är svårt att se så ska du genast uppsöka vård.

För barn så kan det vara svårare att klara av sköljningen hemma och då ska man genast bege sig till vårdcentral för att få professionell hjälp. Sköljer man bara ur ordentligt så ska det inte vara någon fara men om parfymen blir kvar i ögat så kan det leda till skador så med barn så ska man vara extra försiktig och inte chansa på att hemmasköljningen fungerat.

Vill du läsa mer om frätande ämnen i ögat kan du göra det hos vårdguiden.