Vad är en nyttig vegansk diet?

Veganism blir mer och mer populärt i Sverige och i andra länder i världen. Det handlar inte bara om att äta en bättre och mer hälsosam kost, utan många människor idag fokuserar även på att äta veganskt för att minska växthusgasutsläppen.

Vad ska man då äta för att den veganska maten ska vara nyttig och så att vi samtidigt får i oss alla viktiga ämnen som vår kropp behöver?

Vegansk mat är matvaror som endast är från växtriket. Inga djur och inga mejeriprodukter. Veganer behöver därför hitta alternativa matvaror som innehåller mycket protein, samt ämnet B12 som endast skapas i kroppen när vi äter djur.

  • Bönor, linser, tofu, ärter och sojaprodukter innehåller höga proteinhalter
  • Rapsolja
  • Rotfrukter
  • Bär eller frukt
  • Fullkornsmat
  • Grönsaker

Som tur är blir vegansk mat mer och mer populärt, vilket också betyder att fler veganska alternativ upptäcks och utvecklas. Idag finns till exempel oumph, som kan ses som ett köttsubstitut men som istället är gjort utav sojabönor.

Det finns en drös med olika veganska maträtter där ute och även om du älskar vissa rätter finns det en stor chans att de går att laga veganska. Vad jag personligen brukar göra är att titta på ICA:s hemsida, där de ofta postar veganska middagsrecept.

Utöver detta finns det många dietråd där ute som du kan följa, så att du får i dig alla viktiga ämnen som din kropp behöver. Eftersom några näringsämnen försvinner när man äter en vegansk diet, behöver man i många fall äta kosttillskott för att få i sig tillräckligt med Vitamin D eller B12. När det kommer till vitamin D så har även de flesta icke-veganer ett underskott. Andra näringsämnen som vissa veganer har underskott av är Järn samt kalcium, då de framförallt finns i kött- och mejeriprodukter.

Vill du börja med en helt vegansk kost bör du helst boka ett möte med en hälsospecialist, så att du inte redan har låga nivåer av de specifika ämnena och så att du samtidigt kan försäkra dig om att din nya kost ger dig det som du behöver.

Det finns många fördelar med att äta veganskt och tack vare utvecklingen kommer vi hitta fler substitut som veganer kan äta i framtiden. Så, förutom att din kropp och din hälsa kommer förbättras, kommer det även göra en bättre inverkan på vår miljö. Det är vad vi kallar två flugor i en smäll!